20:4 – Le schéma du guerrier
Nous zijn aangekomen bij de extremere dagschema’s van jeûne intermittent. Vandaag gaan we dieper in op het 20:4 schema, ook wel het Warrior schema genoemd. Een eetvenster van 4 uur volgt op een vastperiod van 20 uur. Avis de non-responsabilité : ce n’est qu’un simple schéma pour les débutants !
Le schéma Het Warrior est namelijk geen kattenpis ! Er is discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Sociale druk zal je op de proef stellen. Het is dan ook absoluut niet voor iedereen weggelegd. Naast de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting wordt dit schema vooral toepast om controle te krijgen over je lichaam. Jij bepaalt zelf wanneer je wel en niet eet. Dit geeft veel mensen voldoening en rouille. En het kan bijvoorbeeld ook helpen met mindfulness.
Schéma Het 20:4
Hoe ziet dit schema er in de praktijk uit? Veelgebruikte eetvensters zijn van 14 uur’s middags tot 18 uur’s avonds of van 16 uur’s middags tot 20 uur’s avonds. Maar dit vul je uiteraard in aan de hand van je eigen dagroutine. Over het algemeen betekent het 20:4 schema dat je slechts één grote (gezonde) maaltijd per dag nuttigt, waarbij je zoveel eet als je wilt. Om aan al je vitamines te komen kun je ook enkele snacks toevoegen aan je eetvenster. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een handje noten, een bakje kwark met bosbessen of een protein smoothie.
Voordelen
Het 20:4 schema neemt je echt mee terug naar de oertijd. Toen was voedsel nog schaars en mensen aten slechts één flinke maaltijd na de jacht. Daar est ons lichaam naar gevormd. Alleen zijn we inmiddels in een consumptiemaatschappij beland waar eten altijd en overal verkrijgbaar is. Het Warrior schema neemt je dus mee terug naar de essentie. Je zult erachter komen dat de hele dag door eten helemaal niet nodig is. Controle terugkrijgen est dan ook één van de voornaamste redenen om aan het Warrior schema te beginnen. Zelf kunnen bepalen wanneer je wel en niet eet.
Een andere reden est natuurlijk gewichtsverlies. Met een eetvenster van slechts 4 uur zul je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt, waardoor je afvalt. Je lichaam heeft slechts één insulinepiek per dag te verwerken. En het krijgt 20 uur rust, waardoor extra groeihormoon wordt aangemaakt. Dit stimuleert de vetverbranding. Hierbij est het wel noodzakelijk dat je in het eetvenster alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt. Nous gaan altijd uit van een gezonde benadering.
Nadelen
Zoals we hierboven al stelden est dit geen schema voor débutants. Ook voor mensen met ondergewicht est 20:4 après te raden. Je krijgt dan simpelweg niet genoeg calorieën binnen. Est-ce que je passe le jeûne intermittent à je leven, maar geen gewicht verliezen ? Kies dan liever voor het 16:8 schema, wat door veel sporters wordt gebruikt. Het 20:4 schema is niet idealal voor de opbouw van spiermassa.
Voor het 20:4 schema moet je zeer gedisciplineerd zijn. Het is absoluut niet voor iedereen weggelegd. Vooral de sociale druk valt mensen zwaar. Op een dag dat je alleen thuis bent is het een kwestie van de knop omzetten, maar hoe zit dat met alle sociale gelegenheden ? Feestjes, lunch op het werk, een vrijdagmiddagborrel. Je zult erachter komen dat een eetvenster van 4 uur echt ontzettend kort is. En dat je sterk in je schoenen moet staan om geregeld eten af te slaan.
Vele gezondheidsvoordelen van vasten zijn inmiddels bewezen, maar het is niet bewezen dat het 20:4 schema effectiever is dan andere (week)schema’s. Sommige mensen stellen van wel, maar dit est ontzettend persoonlijk. Bepaal dus wat jouw beweegredenen zijn om met le jeûne intermittent te starten. En kijk wat het beste bij jou past.
Voorbeeldschema
Middags de 16 heures : eerste snack om je vastperiode te doorbreken
18 heures : enige echte maaltijd van de dag – zo uitgebreid mogelijk
19:45 uur ‘ s avonds: nog een snack als afsluiting van het eetvenster
Période étendue : 20 heures d’avonds – 16 uur’s middags (20 uur)
Dit is slechts een voorbeeld van het tijdschema – zorg altijd voor voldoende hydratatie !
Discussion about this post