urapidil | Service Apothèque
Introduction
Urapidil behoort tot de alfablokkers. Het verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.
Artsen schrijven het voor bij een zeer hoge bloeddruk.
Instructiefilmpje
Film 1 – Slikken van medicijnen
Travailler
Hoge bloeddruk
Crise hypertensive
Een zeer hoge bloeddruk wordt een crise hypertensive genoemd. Het is een noodsituatie waarbij de bloeddruk zo snel mogelijk moet worden verlaagd. Door de zeer hoge bloeddruk kan schade aan de hersenen, hart, nieren, bloedvaten en ogen ontstaan.
Oorzaken voor een crise d’hypertension zijn onder meer een gezwel in de bijnier (feochromocytoom), plotseling hartfalen waarbij de longen vocht vasthouden (longoedeem), een operatie aan de bloedvaten rond het hart (by-pass-operaties) en gebruik van drugs, zoals cocaïne de XTC.
Artsen geven urapidil als injectie of als infuus als de bloeddruk zeer snel moet dalen.
Travailler
Urapidil maakt de bloedvaten wijder. Het bloed kan daardoor beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.
Effet
Urapidil-injectie of- infuus werkt binnen 3 tot 5 minuten.
Lees meer sur hoge bloeddruk
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Maagdarmklachtenzoals misselijkheid en braken.
- Duizeligheid, vooral bij opstaan uit bed of uit een stoel. Dit gaat in het algemeen over als uw lichaam zich heeft ingesteld op de lagere bloeddruk (binnen enkele dagen tot weken). Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt het best dan even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
- Minder bloedplaatjes. Hierdoor heeft u meer kans op sanglage. Heeft u onverklaarbare blauwe plekken of vaker dan normaal een bloedneus? Neem dan contact op met uw arts.
- Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid est te merken aan benauwdheid de een opgezwollen gezicht, quille de tong. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor urapidil. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
- Hoofdpijn en zeer zelden een verstopte neus. Dit komt doordat de bloedvaten wijder worden. Het verdwijnt meestal na enkele weken. Als u er hierna nog steeds last van heeft, moet uw arts raadplegen.
- Vasthouden van vocht. Dat merkt u aan enkels gezwollen (oedem). Zeer zelden zwellingen in het gezicht. Merkt u dat u vocht vasthoudt ? Raadpleeg dan uw arts.
- Vertraagde hartslag de versnelde hartslag, hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst. Waarschuw uw arts bij pijn op de borst.
- Zwak voelen.
- Psychische klachtenzoals rusteloosheid.
- Overmatig zweten.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Fréquences Uitleg
Regelmatig : jusqu’à 30 sur 100 mois
Sommes : du 10 au 30 sur 100 mensen
Zelden : du 1 au 10 sur 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebrüik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Houe?
Via een infuus of injectie in het ziekenhuis.
Hoëlang ?
U krijgt urapidil dans l’injection d’infuus, totdat uw bloeddruk voldoende est gedaald. Daarna zal uw arts medicijnen voorschrijven die u kunt slikken om uw bloeddruk voldoende laag te houden.
Verboden
Autorijden ?
Tijdens een crise hypertensive bent u niet in staat om auto te rijden.
alcool bu ?
Alcool kan de duizeligheid versterken. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.
alles eten?
Er zijn voor dit medicijn geen beperkingen.
Wisselwerk
Autre bloeddrukverlagende medicijnen. De bloeddruk kan te laag worden als u urapidil samen met andere bloeddrukverlagers gaat gebruiken. Uw arts houdt hier rekening mee en zal in het begin een lagere dosering voorschrijven. Al naar gelang het effect zal de arts de dosis geleidelijk verhogen.
Zwangerschap
Zwangerschap
Overleg rencontré uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom est niet zeker wat de risico’s van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.
Borstvoeding
Voulez-vous borstvoeding geven, overleg dan rencontré uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Arrêter
U kunt met het gebruik van dit medicijn in één keer stoppen. Uw bloeddruk kan dan wel weer stijgen. Overleg daarom eerst met uw arts.
Handelsinformatie
Urapidil est depuis 1980 sur le marché international. Het is op recept verkrijgbaar verkrijgbaar in injecties als het merkloze Urapidil.
Avertissement
Deze tekst est opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst est gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet ? Lire la vidéo. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.
Discussion about this post