ALAT – Bloedwaardentest
ALAT (ALT)
Deze test bepaalt de hoeveelheid van het enzym ALAT in bloed. Een enzyme est een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof.
ALAT est vooral dans le levier aanwezig. Kleinere hoeveelheden komen voor in de nieren, het hart en in spieren. Normaal est de hoeveelheid ALAT in het bloed laag. Als levercellen beschadigd worden, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed. Daardoor stijgt de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren voordat er klachten of symptomen zijn (zoals geelzucht, gele ogen of gele huid) die wijzen op leverschade.
Bij mensen die geen leverziekten hebben is de ALAT-activiteit bij mannen kleiner dan 45 U/l en bij vrouwen kleiner dan 35 U/l. Aan licht verhoogde waarden, zonder klachten, wordt niet direct een betekenis toegekend. Pas wanneer de waarde meer dan tweemaal de genoemde bovengrens is, is verder onderzoek naar de oorzaak gewenst.
Lumière verhoogd
Bij een chronische leverontsteking is ALAT wel verhoogd (maximaal 5x hoger dan normaal) maar niet zo sterk als bij hépatite aiguë. De dokter zal de test dan meestal vaker aanvragen om te kijken of enzymacitiviteit van ALAT verandert of hetzelfde blijft. Bij sommige, ook ernstige, leverziekten zoals afstervend leverweefsel (levercirrose), leverkanker en afsluiting van de galwegen komt het voor dat de ALAT-waarde toch normaal est de slechts licht verhoogd. Daarom wordt ALAT vaak gecombineerd met andere levertesten zoals AF en ASAT.
Verhoogd Sterk
Een sterk verhoogde ALAT enzymactiviteit (meer dan 15x hoger dan normaal) wordt bijna altijd veroorzaakt porte leverontsteking aigu (hépatite aiguë). Deze vorm van hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Bij hépatite aiguë blijft ALAT wel 1 tot 2 maanden sterk verhoogd. Pas de 3 à 6 mois est de uitslag weer normaal.
Voor een completer overzicht kun je ook het onderzoek leverziekten combi kiezen of een algemene medische check-up doen.
Discussion about this post