PlaneteFemmes : Magazine d'informations pour les femmes et mamans
  • Accueil
  • Actu
  • Alimentation
  • Médicament
  • Santé
  • Contact
No Result
View All Result
  • Accueil
  • Actu
  • Alimentation
  • Médicament
  • Santé
  • Contact
No Result
View All Result
Planete Femmes
Home Actu

Coronavirus kan oor infecteren en gehoorschade veroorzaken

Arthur Janssens by Arthur Janssens
7 novembre 2021
Coronavirus kan oor infecteren en gehoorschade veroorzaken
Share on FacebookShare on Twitter

Coronavirus kan oor infecteren en gehoorschade veroorzaken

Onderzoek van het MIT et van het Massachusetts Eye and Ear instituut laat zien dat het coronavirus het oor kan infecteren en zo slechthorendheid, tinnitus en duizeligheid kan veroorzaken. De onderzoekers komen met bewijs dat het coronavirus cellen van het binnenoor kan infecteren, waaronder de haarcellen in het slakkenhuis. Deze haarcellen zijn essentieel voor zowel een goed hoorvermogen als voor een goed evenwicht. Al is onbekend hoeveel patiënten die de Covid-19 ziekte doormaakten problemen met hun gehoor en evenwicht krijgen, toch vinden de onderzoekers dat hun bevindingen de noodzaak laten zien om daar alert op te zijn.

Nieuw onderzoek van het MIT et het Massachusetts Eye and Ear instituut levert bewijs dat het coronavirus SARS-CoV-2 cellen van het binnenoor kunnen infecteren.
Crédits photo : Christine Daniloff, MIT

Modèle cellulaire en binnenoorweefsel

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek zowel een nouveau cellulairmodel van het menselijk binnenoor dat zij eerder ontwikkelden, als ook weefsel uit het binnenoor zelf. Dat weefsel est moeilijk te verkrijgen en slechts beperkt beschikbaar. Dat stond eerder onderzoek naar de effecten op het gehoor van de ziekte COVID-19 die veroorzaakt wordt door het coranavirus SARS-CoV-2 en andere virussen die slechthorendheid kunnen veroorzaken, in de weg.

Modellen om infecties menselijk oor te voorspellen

Reeds voordat de coronapandemie begon, waren de onderzoekers een project gestart om cell modellen te ontwikkelen om zo infecties van het menselijk oor te kunnen bestuderen. Virussen zoals het cytomégalovirus, het bofvirus et ook hepatitis virussen kunnen doofheid veroorzaken. Hoe de virussen dat doen werd nog niet goed begrepen. Begin 2020 toen het SARS-CoV-2 zijn opwachting maakte, zagen de onderzoekers patiënten die positief getest waren op dit coronavirus and die last hadden van slechthorendheid, tinnitus and duizeligheid. Volgens onderzoekster Stankovic van het Massachusetts Eye and Ear instituut was het indertijd onduidelijk of dit verband hield met het virus of dat het met toeval te maken had. Immers slechthorendheid en acouphènes komen vaak voor.

Onderzoek infectie porte du sol coronavirus SARS-Cov-2

Voor Stankovic en haar collega Gehrke was dat een reden om het model te gebruiken waar zij aan al aan werkten om nu de infecties met SARS-CoV-2 te onderzoeken. De onderzoekers ontwikkelden hun cellulair model door menselijk huidcellen te nemen en deze om te zetten in zogeheten geïnduceerde pluripotente stamcellen. Daarmee waren ze in staat om deze cellen te stimuleen zodat ze leken op verschillende type cellen zoals die te vinden zijn in het binnenoor : haarcellen, steuncellen, zenuwen en Schwann-cellen. De onderzoekers waren in staat de cellen te laten groeien. Daarnaast était het mogelijk voor de onderzoekers om weefsel te verkrijgen vanuit het binnenoor. Daar est moeilijk aan te komen. Dat verkregen zij van patiënten die een operatie moesten ondergaan omdat ze ernstige aanvallen van duizeligheid hadden of een tumor hadden die slechthorendheid en duizeligheid veroorzaakte.

Proteïnen laten SARS-Cov-2 virus binnen

In zowel het weefsel van het menselijk oor als in de stamcellen, vonden de onderzoekers bepaalde type cellen (haarcellen en Schwanncellen) die de proteïnen lieten zien die nodig zijn om het SARS-Cov-2 virus de cellen binnen te laten gaan. Deze cellen bevatten de ACE2 receptor, die gevonden wordt op celoppervlakken, en twee enzymen die ‘furin’ en ‘transmembrane protease serine 2’ genoemd worden. Deze helpen het virus samen te laten smelten met de gastcel.

Le coronavirus SARS-Cov-2 peut infecter les sols

Vervolgens toonden de onderzoekers aan dat het SARS-CoV-2 coronavirus het oor kan infecteren. In het bijzonder de haarcellen in het binnenoor en de Schwann-cellen, zij het in mindere mate. Ze vonden dat andere celtypen in hun modellen niet vatbaar waren voor een SARS-CoV-2 infectie.

Beperking onderzoek

De menselijke haarcellen die de onderzoekers bestudeerden waren vestibulaire haarcellen die betrokken zijn bij het registeren van hoofdbewegingen en het houden van evenwicht. Haarcellen in het slakkenhuis zijn veel moeilijker te verkrijgen of in een cellulair model te genereren. C’est un beperking van het onderzoek. Echter de onderzoekers hebben laten zien dat ook cochleaire haarcellen van muizen ook proteines bevatten die het SARS-Cov-2 virus naar binnen laten.

Oor gerelateerde symptomen na infectie

Het patroon van infectie dat de onderzoekers vonden in hun weefselmonsters bleken overeen te komen met de symptomen die zij in een groep van 10 COVID-19 patiënten observererden die oor gerelateerde symptomen hadden na hun infectie. Negen van deze patiënten hadden tinnitusklachten en zes hadden last van duizeligheid. Allen hadden milde tot ernstige slechthorendheid.

OAE-Metingen

Schade aan cochleaire haarcellen die slechthorendheid kan veroorzaken wordt meestal vastgesteld door zogeheten metingen die gebruik maken van otoakoestische emissies (OAE). Dat zijn geluiden die haarcellen zelf genereren wanneer ze gestimuleerd worden door auditieve stimulatie. Zes Covid-19 patiënten die deelnamen aan het onderzoek ondergingen deze OAE-test. Allen bleken verminderde of afwezige otoakoestische emissies te hebben. Dat duidt op schade aan de haarcellen in het slakkenhuis.

SARS-CoV-2 cornavirus kan voor slechthorendheid, tinnitus and duizeligheid zorgen – incidente onbekend

Het onderzoek laat weliswaar zien dat het coronavirus SARS-CoV-2 gehoor en evenwichtsproblemen kan veroorzaken, maar helaas is het pourcentage van mensen die oor gerelateerde klachten ervaren door Covid-19 niet bekend. Dat komt omdat bij patiënten met Covid daar niet standaard op is getest. Wanneer patiënten meer levensbedreigende complicaties hebben, gaat de aandacht natuurlijk niet zo snel uit naar slechthorendheid of acouphènes. Ondanks dat de incidentie niet bekend is, vinden de onderzoekers dat hun bevindingen de noodzaak laten zien om wel aandacht te besteden aan mogelijke audio-vestibulaire symptomen bij mensen die blootgesteld zijn aan Covid.

ADVERTISEMENT

Coronavirus kan via de buis van Eustachius het oor binnendringen (afbeelding) en daar de haarcellen infecteren, maar ook via smalle openingen rond de reukzenuwen en zo in de hersenruimte terecht komen en zenuwen infecteren.

Meerdere mogelijke routes voor binnendringen coronavirus in het oor

Een mogelijke route voor het coronavirus om het oor binnen te komen is de buis van Eustachius die de neus met het middenoor verbindt. Het virus kan volgens de onderzoekers mogelijk ook de neus verlaten via smalle openingen die de olfactoire zenuwen omgeven. Dit zijn de zenuwen die met de reukzin te maken hebben. Hierdoor is het volgens onderzoeker Stankovic mogelijk dat ze in de hersenruimte terecht komen en daar de zenuwen infecteren, ook dus de zenuwen die in verbinding staan ​​met het binnenoor.

De onderzoekers hopen dat hun menselijke cell modellen gebruikt kunnen worden om mogelijk infecties veroorzaakt door het SARS-CoV-2 en andere virussen in de toekomst te behandelen.

Bron : Nouvelles du MIT. Information gebruikt met toestemming van MIT News

Titre d’origine de l’article : Une étude révèle que la cabine du virus Sars-Cov-2 infecte l’oreille interne. Auteur : Anne Trafton | Bureau des nouvelles du MIT

Share64Tweet40Send
Previous Post

Médicaments à éviter avec le glaucome

Next Post

Comment bien vider les sinus ? – Avis Wiki

Arthur Janssens

Arthur Janssens

My name is Arthur . I am a web designer and content writer for the magazine. I love to write about health, wellness & beauty tips; travels around Europe with my husband (we have two little kids) while also exploring new places on our own time - it's important that they see us as adults too! When I'm not working or playing Aveeno positively affecting lives through self-discovery journey

Next Post

Comment bien vider les sinus ? - Avis Wiki

Discussion about this post

Choix de la rédaction

Massage des seins : pourquoi et comment masser ses seins

7 ans ago
Quelle est la crème Anti-rides la plus efficace ?

Quelle est la crème Anti-rides la plus efficace ?

3 ans ago

Don't Miss

Comment savoir si la grippe s’aggrave ?

15 novembre 2022

Pourquoi prendre de la vitamine D le soir ?

15 novembre 2022

Est-ce que le jus d’orange est mauvais pour l’estomac ?

15 novembre 2022

Comment enlever la graisse du ventre sans chirurgie ?

15 novembre 2022
PlaneteFemmes : Magazine d'informations pour les femmes et mamans

Planete Femmes veut rassembler la communauté des femmes qui veulent prendre soin de leur santé. A l'écoute des nouveautés en matière de santé, le site propose un contenu éditorial alliant proximité et sérieux, efficacité et plaisir. Planete Femmes santé est centré sur des thématiques spécifiquement féminines, avec une grande place accordée à la beauté et au bien-être, ainsi qu'au bio et au naturel, toujours traités avec un prisme "santé".

Follow us

Sujets récents

Comment savoir si la grippe s’aggrave ?

15 novembre 2022

Pourquoi prendre de la vitamine D le soir ?

15 novembre 2022

Categories

  • Actu
  • Alimentation
  • Médicament
  • Non classé
  • Santé
  • Wiki

Tags

36 sa aerius alcool le moins calorique anticoagulant naturel puissant appareil dentaire artichaut et diabète balayage caramel betterave valeur nutritionnelle bienfaits de la rhubarbe blond polaire brûlure œsophage stress calorie foie gras calorie melon carotte sucre cetirizine clou de girofle dent combien de morceaux de sucre dans une pomme comment éliminer un calcul rénal rapidement composition yaourt cours de yoga en ligne dent blanche dentier embryon 12 semaines gamma globuline basse gelsemium gouttière dentaire haricot calorie idees noires ig carotte indice glycemique peche jeune intermittent soir lait de chèvre et cholestérol les bienfaits du coing cru mal de dent que faire Nutrition phrase tatouage pic de glycémie le matin prendre des vitamines Question populaire regime cetogene 1 mois roaccutane Santé sleeve stresam retiré de la vente tatouage phrase
  • Planete Femmes
  • Politique de confidentialité
  • Contact

© 2022 Planete Femmes Magazine - Santé et bien-être.

No Result
View All Result
  • Accueil
  • Actu
  • Alimentation
  • Médicament
  • Santé
  • Contact

© 2022 Planete Femmes Magazine - Santé et bien-être.