Infectie van eikel en voorhuid van de penis (balanitis) bij kinderen · Gezondheid en wetenschap
Qu’est-ce qu’il est ?
La balanite est een infectie van het slijmvlies van de eikel van de penis bij jongens. Meestal est ook de voorhuid ontstoken. Omdat de voorhuid bij kinderen van nature nauwer est dan bij volwassenen, leidt dit gemakkelijker tot infecties. De oorzaak is meestal een infectie met bacteriën of schimmels. Vaak ligt het prullen aan de voorhuid met vuile handen aan de base.
Hoe kun je het herkennen ?
De voorhuid est rood en gezwollen, est sterk vernauwd en kan niet meer sur de eikel geschoven worden. Soms is er wat etterige afscheiding. Plassen est soms pijnlijk, moeilijk de onmogelijk. De voorhuid kan tijdens het plassen opbollen. Dit komt door verklevingen van de huid met de eikel.
Het kind kan door de pijn het plassen mijden. Hierdoor geraakt de blaas soms overprikkeld en kan het kind ongewild urine verliezen. Er is ook een grotere kans op een urineweginfectie.
Hoe stelt je arts de aandoening vaste?
De diagnostiquer wordt op zicht gesteld. Er est geen speciaal onderzoek nodig. De arts vraagt hoe lang de klachten al bestaan, hoe ze ontstaan zijn, of het plassen nog lukt, welke behandeling er al geprobeerd werd, … Daarnaast bekijkt hij de voorhuid om de ernst in te schatten.
Bij plasklachten gebeurt ook een urineonderzoek. De opgevangen urine is echter altijd besmet is met de etter van de eikelontsteking. Daarom kan men bij erg zieke kinderen, bij hoge koorts, of bij weigering om te plassen, een blaaspunctie overwegen.
Wat kun je zelf doen?
Probeer het achteruit trekken van de voorhuid bij baby’s niet te forceren. Bij de meeste kinderen komt dit met de jaren vanzelf goed. 70% van de 3-jarigen en 80% van de 6-jarigen kunnen de voorhuid zonder problemen over de eikel schuiven.
De standard behandeling bestaat uit baden van de ontstoken voorhuid en dit verschillende malen per dag zonder zeep. Probeer verder te vermijden dat je kind de voorhuid te vaak aanraakt met vuile handen. Een goede hygiëne volstaat meestal.
Que puis-je faire d’art ?
Er bestaat weinig wetenschappelijk bewijs rond de behandeling van balanitis. Meestal schrijft de arts een antibacteriële of schimmeldodende zalf voor die je twee- à driemaal per dag onder de voorhuid moet aanbrengen. Soms gebruikt men oogzalf, omdat die zachter en meer lopend is, en gemakkelijker onder de voorhuid komt. Als dit onvoldoende helpt, geeft men soms antibiotiques.
Als het kind niet meer plast, wordt het soms opgenomen in een ziekenhuis.
Als de balanitis terugkeert of als er een onderliggende aandoening is, kan men een besnijdenis overwegen.
Plus humide?
https://www.thuisarts.nl/eikelontsteking/mijn-zoon-heeft-eikelontsteking
Bronnen
www.ebpnet.be
Discussion about this post