Minerve
Minerve Kort biedt u korte commentaren op publicaties die door de redactie van Minerva zijn geselecteerd. Interessante en voor huisartsen relevante studies die niet direct in een ruimer kader kunnen of moeten worden besproken, krijgen een plaats in deze rubriek. Iedere selectie wordt kort samengevat en van enkele regels commentaar voorzien door een referent. De redactie van Minerva wenst u veel leesgenot.
Samenvatting
Dans deze gerandomiseerde double aveugle placebogecontroleerde study onderzoekt men het effect van Ginkgo biloba-extract in de behandeling van oorsuizen.
Een 978 deelnemers tussen 18 en 70 jaar oud werden in paren verdeeld over twee groepen. In de 489 paren hadden de deelnemers hetzelfde geslacht, een leeftijdsverschil van minder dan tien jaar en niet langer dan vijf jaar tinnitus. In elk paar kreeg één van de deelnemers 50 mg Ginkgo biloba en de ander kreeg placebo. De suivi gebeurde met vragenlijsten die door de deelnemers werden ingevuld bij het begin van de studie, na vier en twaalf weken behandeling en twee weken na het beëindigen van de behandeling. De vragenlijsten peilden naar drie uitkomsten : de luidheid van het oorsuizen, de beleving van het oorsuizen en de mogelijkheid van de deelnemers om het te negeren alsook de impact op de levenskwaliteit. In de tweede, derde en vierde vragenlijst stelde men ook vragen naar verandering van het oorsuizen. Iedere uitkomst werd door de deelnemers zelf gescoord op een schaal, die voordien werd vastgelegd. Een global score verkreeg men door optelling van alle afzonderlijke scores.
De statistische analyser van de verzamelde gegevens toonde geen verschil significatif dans les scores, noch in andere symptomen geassocieerd met cerebrale perfusiestoornissen: 34 van de 360 deelnemers die het actieve product kregen en 35 in de placebogroep vermeldden na twaalf maanden dat het oorsuizen minder gênelijk was geworden. De aanwezigheid van gunstige effecten (goed gevoel, verbetering van de circulatie, beter gehoor) est bien significatif verschillend voor de twee groepen : 4,9 % dans le groupe d’intervention plus de 2,2 % dans le groupe placebo (95 % BI van het verschil 0, 4-4,9 ; p=0,03).
Les auteurs ont conclu que 50 mg d’extrait de Ginkgo biloba (LI 1370, een vorm die beantwoordt aan de kwaliteitseisen van de Duitse commissie ad hoc) driemaal per dag toegediend na twaalf weken behandeling niet effectiever is dan placebo.
sur-mesure
De onderzoeksvraag est bijzonder pertinent pour huisartspraktijk. Oorsuizen est een veel voorkomend gezondheidsprobleem en heeft een negatieve invloed op de levenskwaliteit. Er bestaan weinig middelen die een bewezen nut hebben in de behandeling van oorsuizen 1 en andere symptomen, die voorkomen bij cerebrale perfusiestoornissen 2 (geheugenstoornissen en andere cognitieve problemen). Men vond een licht effect van Ginkgo biloba bij cognitieve stoornissen gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer 3. Maar deze vroegere studies met Ginkgo biloba leverden zwakke en vage resultaten op wegens onder meer een slechte definiëring van de inclusiecriteria, een geringe standaardisatie van de gebruikobate Ginkgo biloba -extrait de het kleine aantal proefpersonen. Dans veel westerse landen zoals de VS en Groot-Brittannië wordt Ginkgo biloba in natuurwinkels verkocht. In Duitsland waar Ginkgo biloba als geneesmiddel geregistreerd staat, behoort het tot de top vijf van de meest voorgeschreven medicatie, goed voor meer dan één miljoen voorschriften per jaar 4. De sterke punten van deze studie zijn : ze verloopt gerandomiseerd en double aveugleer is een groot aantal deelnemers, de inclusie- en exclusiecriteria zijn zeer streng, er wordt een gestandaardiseerd (volgens de Duitse farmacopee) Ginkgo biloba-extract gebruikt, de uitkomstmaten worden vooraf nauwgezet bepaald, er zijn weinig uitvallers en de statistische van de kwalistiteit analyser est allé.
De zwakke punten zijn : het klein aantal contacten van de onderzoekers met de deelnemers, wat de geringe respons op placebo kan verklaren en het gebruik van correspondant à wordt toegepast zijn bijvoorbeeld leeftijd en geslacht. Van Voordeel correspondant à est dat het effet verstorende van de gematchte kenmerken bij analyser kan worden uitgesloten. Een nadeel is dat het niet mogelijk is om achteraf het effect van deze kenmerken nog te onderzoeken. »>gematchte uitkomsten, waardoor er uiteindelijk slechts weinig deelnemers in de analyse worden opgenomen. aantoont, suggereren de onderzoekers dat gezien het geringe aantal nevenwerkingen en de populariteit van het product, Ginkgo biloba kan worden voorgeschreven als placebo voor de behandeling van oorsuizen of andere klinische situaties. Deze stelling is echter niet te verdedigen, noch op ethisch vlak (gebruik van een vals placebo), noch op wetenschappelijk en economisch vlak (kosten-batenanalyse)5.
Belangenvermenging/financement
Cette étude a été financée par la ‘British Tinnitus Association’ et Lichtwer Pharma GmbH, Berlijn, de fabrikant van Ginkgo biloba-extract.
Besluit
Er bestaat geen enkel bewijs om het gebruik van Ginkgo biloba-extract aan te raden voor de behandeling van oorsuizen zonder specifieke oorzaak.
Littérature
- ERNST E, STEVINSON C. Ginkgo biloba pour les acouphènes : un examen. Clin Otolaryngol 1999;24:164-7.
- KLEIJNEN J, KNIPSCHILD P. Ginkgo biloba pour l’insuffisance cérébrale. Br J Clin Pharmacol 1992;34:352-8.
- OKEN BS, STORZBACH DM, KAYE JA, et al. le efficacité du Ginkgo biloba sur les fonctions cognitives dans la maladie d’Alzheimer. Arch Neurol 1998;55:1409-15.
- CURTIS-PRIOR P, VERE D, FRAY P. Valeur thérapeutique du Ginkgo biloba dans la réduction des symptômes de déclin de la fonction mentale. J Pharm Pharmacol 1999;51:535-41.
- ERNST E. Le profil risques-avantages des thérapies à base de plantes couramment utilisées : Ginkgo, millepertuis, ginseng, échinacée, palmier nain et kava. Ann Intern Med 2002;136:432-53.
Nom du produit Gebruikte :
Extrait de Ginkgo biloba : Memfit®
Discussion about this post